GABIONBA VALÓ KŐ

DOLOMIT

DOLOMIT

BAZALT

Čadič

Világos TRAVERTÍN

TRAVERTÍN SVETLÝ

MÉSZKŐ ANTRACIT

VÁPENEC ANTRACIT

Andezit

VÁPENEC ANTRACIT

Gránit kockák

DOLOMIT

GRÁNIT KAVICS

Čadič

Kéreg kő

TRAVERTÍN SVETLÝ

Kremenec

VÁPENEC ANTRACIT

Dunai kavics

VÁPENEC ANTRACIT

Ajánlott kőméret

A gabionhálók szem nagysága egyértelműen meghatározza a gabionszerkezet töltőanyagául szolgáló kő minimális méretét. A kerítés általános megjelenése nemcsak a kő elhelyezésének módját befolyásolja, hanem a kő méretének a gabion szeméhez és a szem irányához (függőleges / vízszintes) való viszonyát is.

2 típusú gabionrendszert kínálunk.

 1. Gabion kerítések – Prémium és Praktik, amelyek szem mérete állandó 5 x 20 cm.

2. Gabionkosarak hegesztett hálókból, amelyeket három szembőségben kínálunk 10 x 10 cm / 5 x 10 cm / 2,5 x 10 cm. Szükséges, hogy a kő mérete nagyobb legyen, mint a háló szemei, különben a gabiont nem tudja feltölteni. A gabionkő általánosan ajánlott minimális nagysága  5 x 10 cm és 10 x 10 cm-es hálószemnél 63-125 mm. 2,5 x 10 cm szem méretnél lehetséges a 32-63mm / 63-125mm frakció használata is. A 2,5 x 10 cm -es szem méret elsősorban szórt kővel töltott gabionok rögzítésére szolgál.

A GABION HÁLÓK SZEMMÉRETEI

Oko gabiónovej siete 10x10cm Oko gabiónovej siete 10x5cm (horizontál) Oko gabiónovej siete 5x10cm (vertikál) Oko gabiónovej siete 10x2.5cm (horizontal) Oko gabiónovej siete 2.5x10cm (vertikál)

 

A gabion kővel való feltöltésének módszerei

A gabionok kővel való feltöltésének 2 módja van: szórás, vagy kézzel való töltés. A szórt kővel sok időt takaríthat meg, de az eredmény kissé  rendezetlen. A második módszer – a kő kézi elhelyezése – időigényesebb folyamat, de az így töltött gabion általános megjelenése örökké szemet gyönyörködtető lesz. 

Gabion kosarakat 3 szélességben kínálunk – 30/50 / 100cm. A Praktik gabionkerítéssel (sz. 19 cm) és a Prémium (sz. 20-40 cm) szemben a kosarakhoz nagyobb mennyiségű kő szükséges. Ezért azt javasoljuk, hogy kézzel rakja le a választott követ a kerítés látható oldaláról, és töltse fel a kosár többi részét a környékén lévő kőbányából. Ily módon költség- és időmegtakarítás érhető el.

1. szórt kő – gyors folyamat

2. kézzel rakott kő – szép eredmény

A gabion kitöltéséhez szükséges kőmennyiség

A gabionok gyártásában szerzett sokéves tapasztalatunk lehetővé tette számunkra, hogy egy egyszerű speciális formulát hozzunk létre, amelynek köszönhetően könnyen kiszámíthatjuk a gabionkerítéshez szükséges kőmennyiséget.

A gabionkerítés kitöltéséhez szükséges kőmennyiség (tonnában) = térfogat (m3) x 1,8 ( felfelé kerekítve)

Mire kell odafigyelni gabionkő kiválasztásakor

1.

Magas vastartalmú kő
Ritka esetekben előfordul, hogy a gabiont kitöltő kőből vöröses bevonat kezd kimosódni. A huzal későbbi elszíneződését sokan rosszul korróziónak értelmezik .

2.

Kő, amely szerkezetét az időjárási viszonyok miatt megváltoztatja – homokkő / pala. Az ilyen kő alkalmatlan a gabionok töltéseként- a deformációkleggyakoribb oka.

3.

Kő, amelynek mérete kisebb, mint gabionháló szem mérete. (fennáll annak a veszélye, hogy a töltet kiesik)

4.

Kő, amelyben szennyeződések vannak (homok, agyag..). Az eső miatt az említett szennyeződések idővel kimosódnak, ami a gabionszerkezet deformációját okozhatja.