A gabionok és hatásuk a környezetre 


gabion kerítés
modern kőkerítés
biztonsági fal

Házépítésnél, kert átalakításnál általában a lehető legjobb árat nézzük az árukért. Gyakran nincs elég helyünkahhoz, hogy figyelembe vegyük az anyagok egyéb fontos tulajdonságait, például a környezetbarátságot, a hosszú élettartamot vagy a célt. De mi van akkor, ha megvan a lehetőségünk arra, hogy mind a 4 funkciót egyetlen megoldásban egyesítsük?

Kiválasztható-e egyáltalán a legköltséghatékonyabb alternatíva, amely 50 éves élettartammal, időtálló kialakítással és pozitív környezeti hatással bír?

Gabionokról, természetes kővel töltött drótszerkezetekről beszélünk, amelyeket Leonardo da Vinci kora óta használnak az építőiparban. Először a milánói Castello Sforzesco épület alapjait építették.

Vessünk egy pillantást a gabionok környezeti és gyakorlati előnyeire.

Az építőipar az egyik fő ágazat, amely hozzájárul a környezet állapotának romlásához. Ezért kiemelten fontos, hogy az egyre növekvő építkezéssel járó környezeti problémák megoldását segítő anyagok felhasználására koncentráljunk.

Mérhető vizsgálatok kimutatták, hogy a gabionok szénlábnyoma 80%-kal alacsonyabb a betonhoz képest. Ezt a kíméletes, környezetbarát gyártási folyamatnak és a gabionok gyártási anyagának köszönhetően sikerült elérni. A gabionok számos módon járulnak hozzá a hosszú távú környezeti fenntarthatósághoz:

• A gabionok 100%-os újrahasznosíthatósága megcáfolhatatlan bizonyítéka bolygónk számára nagy környezetvédelmi jelentőségének. A gyártásukban felhasznált acél a világon a legtöbbet újrahasznosított anyag. A használt acél több mint 90%-át újrahasznosítják, így újra felhasználhatók autók, épületszerkezetek, gépek vagy csomagolások gyártásában. Összehasonlításképpen, az EU egészében az összes előállított műanyag valamivel
több mint 30%-át hasznosítják újra, ami lényegesen alacsonyabb adat, mint az acélé. A gabionok második és egyben legjelentősebb építőeleme a kő. Közvetlenül visszatér a természetbe, és minden mellékhatás nélkül véget vet a gabionok újrahasznosításának egyszerű folyamatának.

• A globális felmelegedés és a folyamatos erdőirtás közvetlen következménye a talajerózió és a kapcsolódó árvizek rendkívül megnövekedett kockázata. Az óceánok és a felszín feletti vizek szintje fokozatosan emelkedik, az erdőirtás hatására a talaj könnyen erodálódik, elmozdul. A gabionok egyszerre jelentenek megoldást mindkét problémára. Segítik a lejtők stabilizálását, a folyópartok megerősítését és az árvizek megelőzését. Rugalmas, de főleg vízáteresztő támfalakat hoznak létre, amelyek nem akadályozzák meg a kis talajvízáramlások további áramlását. A betonfalak eltérítik ezeket az áramlásokat, így visszafordíthatatlanul megzavarják a környék természetes ökoszisztémáját. Emiatt a gabionok egyre inkább felváltják a nem ökologikus beton támfalakat és
kerítéseket, ezzel is hozzájárulva hazánk természetes ökoszisztémájának helyreállításához. Ha van egy tó vagy folyó a föld közelében, vagy egy meredek lejtő, a gabionfal ideális és praktikus megoldás otthonának és kertjének védelmére az esetleges árvizek és földcsuszamlások ellen.

• A mai világban a közlekedés az egyik fő ok, amely jelentősen átalakítja környezetünket. A több millió kilométer hosszú utak és autópályák különböző terepen nem mindig igényelnek hatalmas mennyiségű betont. A gabionok használata az autópályák partjainak megerősítésére lehetővé teszi növényeik számára, hogy kívülről és belülről is megnövekedjenek a gyökereik, ami jelentősen hozzájárul a stabilitásukhoz. Ezeknek a növényeknek a levelei segítenek csökkenteni az autók kipufogógázai által okozott szén mennyiségét a levegőben. Sajnos a természet betonfalakon ezt nem tudja megtenni.

• A gabionok megfelelnek a legszigorúbb építőanyag-használati kritériumoknak a természetben. Emiatt gyakran csak így lehet a tájat természetvédelmi területté, parkká, védett területté alakítani, ahol a legmagasabb szintű természetvédelem jön létre. Az ilyen területeken a lehető legérzékenyebben és finomabban kell beavatkozni az ország tehermentesítésébe.

• A gabion konstrukciók pontosan ott jelentenek megfelelő építészeti megoldásokat, ahol a terep összetettsége, a tervezési és a városi követelmények nem teszik lehetővé a betonfalak alkalmazását.

Összegzésképpen nem szabad megfeledkeznünk a gabionok talán legfontosabb jellemzőjéről, ez pedig a hosszú élettartamuk. A két rendkívül strapabíró anyag (acél és kő) kombinációja minőségi felületkezeléssel lehetővé teszi, hogy a gabionok a legigényesebb körülmények között is kiálljanak jelentős alak- és megjelenésváltozás nélkül, legalább 50 évig. Hosszú távon tehát ez a legolcsóbb módja a támfalak kialakításának és a kerti projektek megvalósításának.

 

© 2024 GabionokLemon.hu | Az oldal tartalmának más oldalakon történő elhelyezése, nyomtatott és egyéb médiában való terjesztése szerzői jogvédelem alatt ál, és csak a LEMON trade s.r.o. írásos hozzájárulásával lehetséges.

Megalkotta FúúDobre

Biztonságos fizetés

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store