Montáž gabionového plotu z gabionových košov 


A gabion kerítés építésénél a legfontosabb dolog maga az alapzat előkészítése. A gabion kosarakból készült kerítés megfelelő telepítéséhez a kerítés helyén 30-50 cm földet kell kiásni, majd beleönteni a sódert/makadámot, ezután tömöríteni és egyenesíteni kell a területet, hogy kiváló minőségű alapzatot hozzon létre. A gabion kerítés jobb stabilizálása érdekében lehetőség van az így tömörített alapzatra burkolókövet rakni, majd így elkezdeni ráépíteni a gabiont. A gabion kerítés tökéletes stabilizálását a betonalapzat garantálja.

A gabion kosarakból készült gabion kerítés összeszerelésénél, amelyek aránya (magasság:vastagság) nem haladja meg a 2:1-et (pl.: 1m magasság, 0,5m vastagság), a betonozás nem szükséges, valamint az ilyen kerítés önhordó - nem szükségesek hozzá stabilizáló oszlopok. Nagyobb arányú kosarakból (például: 1m magasság, 0,3m vastagság) készült gabion kerítés esetén, meg kell erősíteni a szerkezetet oszlopokkal, amelyeket vagy a talajba betonozunk, vagy megfelelően rögzítjük őket a beton alapzathoz (3. ábra). Mindenesetre azt javasoljuk, hogy a gabion kerítés összeszerelésekor forduljon szakemberhez.

Az egyes gabion kosarakat közvetlenül az előkészített alapra telepítjük a kívánt formára, szerelőspirálok (kapcsok) és horgok segítségével. Ha a gabion kosarakat egymás mellé helyezzük, akkor a kosár ára a szomszédos gabion oldalfala által alkotott gabion oldalfalának árával csökken. Az egyes kosarak egymásra helyezésekor a felső gabion alja képezi az alsó fedelét. Ily módon a gabion hálókból egy üres szerkezetet hozunk létre, amely azonnal készen áll a kövekkel való feltöltésre. A gabion szerkezeteket fokozatosan, egyes sorokban építjük. Először a teljes alsó sort töltjük fel kővel és csak ezt követően folytatjuk a többi emelet építését.

Ahhoz, hogy a gabion kerítés látható oldala ne legyen hullámos, hanem egyenes, a hálók látható oldalát (még a kőfeltöltés előtt) meg kell erősíteni, rögzíteni kell az állványcsövek segítségével a képen látható módon. Ennek az eljárásnak köszönhetően tökéletesen sík felületet érünk el a kerítés elülső oldalán. A kőfeltöltés után a csöveket eltávolíthatjuk.

Javasoljuk, hogy a gabion kosarak kövekkel való feltöltése során a követ kézzel helyezze el a háló látható oldaláról úgy, hogy az egyes darabok között minél kevesebb hézag maradjon és a kő a lehető legnagyobb felületével feküdjön a háló látható részén, ezáltal eléri a felület lapos és egyenletes megjelenését. A kerítés többi részét az Ön környékén található olcsó lom kövekkel töltjük fel.

Bővebben a kő a gabionokba témáról →

 
 
 

© 2024 GabionokLemon.hu | Az oldal tartalmának más oldalakon történő elhelyezése, nyomtatott és egyéb médiában való terjesztése szerzői jogvédelem alatt ál, és csak a LEMON trade s.r.o. írásos hozzájárulásával lehetséges.

Megalkotta FúúDobre

Biztonságos fizetés

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store